Ale w mojej kulinarnej skarbnicy jet dużo przepisów, które zachęcają do korzystania z octów winnych i z balsamicznego. Więc trochę rozpoznałam ten materiał. Ale i tak najbardziej lubię ocet balsamiczny. Ciemna kropla nakapana do talerza z pyszną oliwą z oliwek, do tego świeży chleb... pyyyycha. Oczywiście, ze względu na węglowodany i połączenie ich z tłuszczem nie zaliczam tego jedzenia do odchudzającego, ale... no raz się żyje. Czasem człowiek musi zwitać się z glebą. Więc lepiej tak niż paskudnymi słodyczami:)
Miałam też fazę na ocet jabłkowy. Dowiedziałam się, że poprawia się po nim cera. Dodanie kilku kropel do wody, wypicie kilka razy dziennie miało działać zbawiennie. Nie zadziałało. Ale dowiedziałam się, że ocet jabłkowy octowi jabłkowemu nie równy i że jest wiele podróbek. Uważajcie, co kupujecie. Nawet czytanie etykiet nie pomaga. Oszust zawsze znajdzie sposób. Fajnie byłoby znaleźć uczciwe źródło octu jabłkowego. Ale nie znam.
Słyszałam też o metodzie radzenia sobie z nadmiernym łaknieniem metodą octu jabłkowego. Ale to zdaje się jakaś mądrość z internetu. Że niby się nie chce jeść, jak się używa. Spróbowałam. Na mnie zadziałało tak samo, jak picie wody, więc może coś w tym jednak jest:P Żołądek wypełniony po brzegi wodą i jeść nie woła:)
Do czego przydaje się ocet aromatyzowany? Ano, do sosów majonezowych i sosów ziołowych. Tradycja w kuchni polskiej przecież. Warto wiedzieć. Można użyć też do przygotowania musztardy, ale UWAGA!!! ten aromatyzowany może istotnie wpłynąć na jej smak. A zimne nóżki jadacie z cytryną czy raczej z octem? Wiecie, że keczup też zawiera ocet? Niektórzy jadają ćwikłę z octem. Więc zastosowań jest sporo. Bo ocet pobudza apetyt i poprawia trawienie - w niewielkich ilościach, oczywiście.
Jak zrobić?
- na zimno - wtedy będzie miał łagodniejszy smak
- na ciepło - wyciągnie intensywny aromat z dodanych ziół
- butelkę
- ulubione przyprawy
- ocet
Baza czosnkowa
- zgnieść czosnek (albo utłuc w moździerzu),
- przełożyć do osobnego naczynia
- połowę octu podgrzać prawie do wrzenia i zalać czosnek
- dodać tyle samo zimnego octu
- zamknąć szczelnie i odstawić na 2 tygodnie,
- od czasu do czasu pomieszać,
- następnie przecedzić do butelki docelowej, dodać dwa/trzy ząbki czosnku.
Tutaj więcej informacji na temat octu. Dobrze, że komuś się chciało je zebrać:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz