poniedziałek, 11 kwietnia 2016

Jedzenie jest ekstra. Tłuszcz w sensie oliwa. Cz. 2

Dzisiaj o oliwach.

Do czego organizm potrzebuje oliwy? Tłuszczy w ogóle?
Do tego, żeby pomagać składniki odżywcze rozprowadzać po organizmie, do każdej komórki naszego ciała. Tłuszcze odpowiadają też za gospodarkę hormonalną. Dawne przekonanie, że tłuszcze to zło, pora włożyć do lamusa. Tłuszcze są ok. Tylko trzeba wiedzieć, które wybierać.

Złe tłuszcze:
  • te, w których smaży się mięso, a w szczególności te w barach szybkiej obsługi,
  • te utwardzone, typu margaryna. Znajdziesz je w wyrobach przemysłu cukierniczego i piekarniczego: ciastka, ciasteczka, czekoladki, cukierki, chipsy a nawet w daniach warzywnych,
  • te zawarte w mięsie, a w szczególności w mięsie produkowanym w wielkich hodowlach
  • oleje rafinowane - nazwa "roślinne" ma za zadanie Cię zmylić. Powstały w taki sposób, że żadnych wartości odżywczych w nich już nie zostało
Jak ich nie zjadać? Po prostu czytaj etykiety. Wybieraj produkty ze sprawdzonych źródeł. Im krótsza lista dodatków, tym lepiej.

Dobre tłuszcze:
  • nasiona, orzechy
  • awokado
  • tłuste ryby
  • jaja
  • chude mięso (już wiesz, że ze sprawdzonego źródła)
  • oleje nierafinowane - zwykle mają mętną konsystencję i nie warto ich maks. podgrzewać. Oliwa z oliwek, olej lniany, olej sezamowy, olej orzechowy - i jakie sobie wymarzysz. Używamy na zimno, w sosach vinegret, dressingach i po prostu. Np. z octem balsamicznym. Do smażenia nadają się za to olej kokosowy.
 W następnym odcinku przykłady, jak zrobić oliwy aromatyzowane.



P.S. W magazynie "Kuchnia" konkurs na fotę własnej oliwy z magazynem.
P.S. 23-24 kwietnia szkolenie Złość się pięknie. Przestań się objadać. Zapraszam:)

Brak komentarzy: