piątek, 6 maja 2016

Jedzenie jest ekstra! Oliwy aromatyzowane Cz.3

W poprzednim odcinku Jedzenie jest ekstra! obiecałam Wam przepisy na oliwy aromatyzowane. Kiedyś, kiedy nie byłam za bardzo obyta w gotowaniu, nie wiedziałam, jakie oliwy wybierać i dawałam się nabrać producentom, którzy do zwykłej oliwy rafinowanej dodali COŚ. Ale wtedy mi się to podobało. Było proste. Byłam młodą osobą - wszystkiego musiałam się nauczyć. Niestety na własnej skórze. Stosowałam do chleba - bo intuicyjnie czułam, że do smażenia nie warto.

Ciekawe tak z perspektywy obserwować, jak się zmieniłam. I jak zmieniła się moja kuchnia. I moje zakupy. I moje patrzenie na siebie. I odczuwanie... Niby 40-tka zaraz, to już najwyższy czas to wszystko umieć i wiedzieć...


Potem dostałam od teściowej książkę "Dekorowanie ziołami" i "Przyprawy świata" dowiedziałam się, że mogę z ziół zrobić różne rzeczy do domu oraz oliwy smakowe - na prezenty dla przyjaciół. Więc zrobiłam pierwszą. I nie oddałam:) I od tamtej pory robię sama. Zdarzyło mi się kupić w Lidlu oliwy na prezenty, bo ładne butelki, ale że mam fisia na punkcie jakości jedzenia, to nie oddałam. I stoją bidoki w szafce. Czasem, gdy przychodzą goście to robimy foccacię i podaję te oliwy. Więc nawet te kupne, w sporadycznych ilościach, idzie radę wykorzystać...

Do czego używam?
  1. do sałatek/surówek - jako alternatywa dla oliwy z oliwek, jako baza do vinegrettu. Ma on wtedy inny smak - i o to chodzi.
  2. do grilla - zwykle do takiego szybkiego grilla, gdy nie ma czasu na macerowanie mięsa - na patelni grillowej polewam mięso i gotowe. Mięso (nudny indyk i kurczak) nabierają ostrości. I właśnie o to mi chodzi.
  3. do szpinaku z piniolami wg przepisu Agnieszki Kręglickiej:) Poszukaj przepis w dziale "Moja dieta pudełkowa"
Czego potrzebujesz?
  1. Wygodnej i jeszcze najlepiej ładnej i ciemnej butelki. Ale oliwy i tak trzymamy w zamkniętej szafce, więc tu jestem dość elastyczna. Wyjęcie oliwy w przezroczystym opakowaniu na chwilę nic złego nam nie zrobi:)
  2. Ulubionych dodatków
  3. Dobrej oliwy z tłoczenia na zimno. Będzie miała najwięcej właściwości, które będą Ci sprzyjały.

Jak to zrobić?
Wlewasz oliwę do butelki, dodajesz dodatki i trzymasz w szafce przez dwa tygodnie. Potem otwierasz, używasz i masz masę przyjemności. Z czasem smak staje się bardziej intensywny. To dobrze:) Właśnie o to chodzi. Mnie się zdarza uzupełniać oliwą zawartość butelki.

Klasyk nr 1.
  1. czosnek
  2. chilli
Klasyk nr 2
  1. imbir
  2. czosnek
  3. szalotki 
Klasyk nr 3
  1. czosnek
  2. chilli
  3. kolendra
  4. ziele angielskie
  5. jagody jałowca
  6. liść laurowy
Udanej zabawy:) A tutaj moje aktualne osiągnięcie - prosto z szafki. I kupne.

Brak komentarzy: